© CreJA Architectuur bvba 2011 © © CreJA Architectuur bvba 2011 © © CreJA Architectuur bvba 2011 © © CreJA Architectuur bvba 2011 ©
© CreJA Architectuur bvba 2011 ©

[woning DV] gingelom-kortijs


Een vierkantshoeve in het landelijke Kortijs bij Gingelom. Een prachtig pand wat door renovatie en uitbreiding terug een hedendaagse woning wordt. De volumes rechts van de woning zullen gesloopt worden, de woning zelf wordt verbouwd/gerenoveerd met behoudt van het volume en rechts van de woning zal een nieuw woonvolume in houtskelet gerealiseerd worden samen met een carport. Op deze manier wordt de voortuin terug omsloten door bouwvolumes en creëren we terug een karakter van een vierkantshoeve. Het bestaand volume links (met stalling, maar ook met kelder en een deel van de woning) van de woning blijft zoals het is.

Aan de buitenzijde worden de gevels van het bestaand woongebouw voorzien van isolatie een nieuwe gevelafwerking; witte gevelsteenstrips met een gevelplint in zwarte gevelsteenstrips. Samen met de nieuwe smalle maar vooral hoge raamopeningen herstellen we het authentieke en statige karakter van deze woning. Het nieuwe woonvolume daarentegen wordt wat moderner, daarom volledig met zwarte gevelsteenstrips bekleed en heeft grote raamopeningen. Het krijgt ook een gesloten karakter naar de straat toe. Dit wordt aangevuld aan de rechterzijde met het carportvolume bestaande uit een carport, tuinberging, overdekt terras, en luifel aan het grote raam van de zithoek. Deze witte en zwarte gevelsteenstrips worden aangevuld met bruin/grijs/zwart buitenschrijnwerk, een zwarte dakpan voor de nieuwe hellende daken en een houten gevelbekleding voor het carportvolume, hetgeen de moderne materiaalkeuze en vormgeving vervolledigd en zeker geen afbreuk doet aan het ‘oudere’ karakter van het bestaande woonvolume.