© CreJA Architectuur bvba 2011 © © CreJA Architectuur bvba 2011 © © CreJA Architectuur bvba 2011 © © CreJA Architectuur bvba 2011 ©

[5 sociale appartementen] hasselt


Tot laureaat verkozen in de ontwerpwedstrijd voor 5 sociale appartementen te Hasselt !

De randvoorwaarden van het perceel en van de verordening woonkwaliteit bepalen zowel de inplanting, de contouren als de organisatie van het gebouw. De voorzijde van het ontwerp is gericht naar de straatzijde en dus georiënteerd op het zuidoosten. Aan deze zijde worden de nachtfuncties voorzien waardoor de gevels eerder gesloten zijn. De achterzijde van het gebouw richt zich naar de avondzon in het westen en naar de achterliggende sportvelden. Deze gevels worden dan ook opengewerkt omwille van de open ruimte en de gunstige oriëntatie. Aan de achterzijde is er het bijkomend voordeel dat er geen privacyhinder voor omwonenden optreedt.

Het bouwvolume herbergt 5 appartementen en is georganiseerd rond een centrale en transparante inkom- en traphal met ontsluiting aan de linkerzijde via een gemeenschappelijke fietsenberging. Rond deze traphal zijn er 2 appartementen voorzien met de nachtfuncties aan de zuidoost zijde en de dagfuncties en terras aan de zuidwest en noordwest zijde. Verdieping +01 & +02 bestaat telkens uit 2 appartementen, terwijl het gelijkvloers bestaat uit 1 appartement aan de rechtse zijde en aan linkerzijde een inkom met fietsenstalling, extra bergruimte, meterlokaal en een gemeenschappelijke afvalberging.

Het linkse en rechtse appartement ten opzichte van de trap kent in grote lijnen dezelfde opbouw en indeling. Inkom en nachtfuncties aan de voorzijde, bergruimte nabij de traphal en vlakbij de keuken; leefruimte aan de achterkant en georiënteerd op het westen. Alle appartementen zijn voorzien van een inpandig terras (cfr. verordening); het gelijkvloerse appartement is voorzien van een ruime tuin. Alle appartementen beschikken over een privéberging op het gelijkvloers (bereikbaar vanuit de inkomhal); de berging van het gelijkvloerse appartement is bereikbaar via de eigen tuin zodat materialen die nodig zijn voor het onderhoud van de tuin zeer gemakkelijk bereikbaar zijn. Door de terrassen inpandig te voorzien is er slechts beperkte privacyhinder naar de buren, maar wordt er ook de nodige schaduw voorzien tijdens hete zomers. De verschillen tussen de linkse en de rechtse appartementen bepalen de volumewerking tussen de appartementen binnen het woonblok. We zoeken hierbij naar de gulden middenweg tussen beschikbare woonoppervlakte, architecturale volumewerking en energie- en budgetvriendelijke compactheid. Het geheel kenmerkt zich door een eenvoudige en logische constructiewijze: alle muren en functies liggen boven elkaar waardoor de draagconstructie eenvoudig blijft, leidingwerk en plaatsing van kokers gemakkelijker wordt en ook de akoestische relatie tussen de appartementen geoptimaliseerd wordt. Een overspanning van buitenmuur tot buitenmuur/gemeenschappelijke muur is mogelijk waardoor bepaalde muren als lichte scheidingswanden voorzien kunnen worden zodat een flexibele herindeling van deze appartementen in functie van levenslang wonen mogelijk wordt.

De hoger omschreven volumewerking wordt verder ondersteund door de materiaalkeuze: een donkere en een lichte natuurkleurige baksteen, donkerbruin/zwart buitenschrijnwerk/borstweringen en een duurzame donkerbruin/zwarte gevelbekleding voor de bergruimtes. Alle materialen zullen specifiek gekozen worden in functie van hun duurzaamheid, levensduur en onderhoudbaarheid.