© CreJA Architectuur bvba 2011 © © CreJA Architectuur bvba 2011 © © CreJA Architectuur bvba 2011 © © CreJA Architectuur bvba 2011 © © CreJA Architectuur bvba 2011 ©

[8 sociale appartementen] heusden-zolder


Tot laureaat verkozen in beperkte ontwerpwedstrijd !

Motivatie van de jury;
De stedenbouwkundige uitwerking en de speelsheid van het ontwerp dragen de voorkeur van de jury. Het geheel is goed onderbouwd en uitgewerkt zowel naar ontwerp als naar technieken. Terrassen houden rekening met privacy hinder en oriëntatie.

Met dank aan de andere partners van het ontwerpteam; MoMENTING voor de stabiliteit en Enerdo voor technieken, EPB, VC

Door het bouwvolume in te planten aan de noordoostzijde van het perceel wordt er ruimte gecreëerd om aan de zuidwestzijde al de nodige parkings met extra groen bovengronds te voorzien. Bovendien is deze parking toegankelijk via het Speelhof. Het gebruik van bovengrondse parkeerplaatsen en de ligging van de parkeerplaatsen aan de straatzijde bevordert het veiligheidsgevoel en de sociale contacten.

Het bouwvolume is georganiseerd rond een centrale inkom- en traphal met ontsluiting aan het Speelhof. Rond deze traphal zijn er op het gelijkvloers en de eerste verdieping drie appartementen van type 2/3 geschakeld. Op de tweede verdieping bevinden zich nog één appartement van type 2/3 en één appartement van type 1/2. Door het gebruik van één centrale traphal is er ook slechts één lift nodig voor de acht appartementen.

De volumewerking wordt ondersteunt door het materiaalgebruik. In dit project hebben we gekozen voor baksteen in combinatie met gevelbekleding en staal. Als basis wordt er een lichte neutrale baksteen gekozen voor het gelijkvloers en de eerste verdieping. Het uitstekende volume aan het Speelhof krijgt een opvallendere kleur baksteen om de inkomzone te benadrukken. De tweede verdieping wordt voorzien in een duurzame gevelbekleding die terugkomt voor de afval- en terrasbergingen. Een duurzame natuurlijke houten bekleding zou hier niet misstaan, maar andere bekledingen horen ook tot de mogelijkheden. Daarnaast wordt er gekozen voor donker buitenschrijnwerk. De terrassen en de borstweringen worden in een lichte metaalconstructie met eenzelfde kleur als het buitenschrijnwerk voorzien. Al de materialen worden gekozen in functie van hun duurzaamheid, levensduur en onderhoudsgemak.

Bij het ontwerp van het bouwvolume is getracht een gulden middenweg te vinden tussen de architecturale volumewerking en energie- en budgetvriendelijke compactheid. Er is gestreefd naar een eenvoudige en logische constructiewijze waarbij de muren en functies zoveel mogelijk boven elkaar geplaatst zijn. Op die manier kan de draagstructuur eenvoudig blijven, wordt het plaatsen van leidingwerk en kokers eenvoudiger en is de akoestische relatie tussen de appartementen optimaal.