© CreJA - 11 woningen Dilsen-Stokkem © © CreJA - 11 woningen Dilsen-Stokkem © © CreJA - 11 woningen Dilsen-Stokkem © © CreJA - 11 woningen Dilsen-Stokkem ©
© CreJA - 11 woningen Dilsen-Stokkem © © CreJA - 11 woningen Dilsen-Stokkem © © CreJA - 11 woningen Dilsen-Stokkem ©

[11 diverse moderne woningen] dilsen-stokkem


Het project omvat het bouwen van 11 ééngezinswoningen. Er zijn diverse woningen voorzien om zo een diversiteit in bewoners te creëren. Enerzijds heb je kleinere woningen met een oppervlakte rond de 144m² (lot 2, 4, 5 en 6), geplaatst op de kleinere percelen. Anderzijds zijn er grotere woningen met een oppervlakte rond de 154m² (lot 1, 3, 7, 8, 9, 10 en 11). Loten 4, 5, 8 en 9 bevatten een hellend dak met zolder, wat mogelijkheid biedt tot latere uitbreiding. Daarnaast benadrukt dit het speelplein. Verschillende woningen hebben eenzelfde grondplan, maar door te spelen met de raamopeningen, krijgt elke woning een eigen identiteit.

De kleinere woningen hebben eenzelfde grondplan aangezien ze zich aan één kant van de straat bevinden en dus eenzelfde oriëntatie hebben. De tuin is voor dit type woning op het noordoosten gericht, wat ervoor zorgt dat de voorgevel en zijgevel opengewerkt zijn om de woning van voldoende daglicht en zonnewinsten te laten genieten. Om het contact met de tuin te bewaren is er gekozen voor het type doorzonwoning. De carport en tuinberging zijn zo gesitueerd dat ze zo weinig mogelijk zonlicht afnemen. De keuken en eetruimte bevinden zich aan de achterzijde en zijn dus naar de tuin gericht. De zitruimte is gesitueerd aan de straatzijde wat zorgt voor voldoende sociale controle naar de speelstraat. Om toch voldoende privacy in de zitruimte te garanderen is er gekozen om ramen met een borstwering te plaatsen.

De grotere woningen zijn smaller, maar dieper dan de kleinere woningen. Om te zorgen voor voldoende diversiteit is er gekozen voor twee types grondplannen met een variant omwille van de oriëntatie. Bij elk type is er steeds vertrokken van een doorzonwoning om zo van voldoende daglicht en zonnewinsten te kunnen genieten zonder het contact met de tuin of de speelstraat te verliezen. Daarnaast is er ook gekozen om al de nevenfuncties tegen de gemeenschappelijke muur te plaatsen. Het eerste type woning bevindt zich op lot 1 en 3. Hier is gekozen voor een keuken in het verlengde van de leefruimte. De carport wordt, net zoals bij de kleinere woningen, zo ver mogelijk naar achter geplaatst omwille van de oriëntatie. De woningen op de loten 9 en 10 zijn een variant van dit type omwille van een andere oriëntatie. Bij deze loten is de tuin zuidwest georiënteerd, waardoor de carport zoveel mogelijk naar de straatzijde geplaatst wordt. De tuinberging wordt tussen de woning en de carport geplaatst om zo een overdekte toegang mogelijk te maken tot de woning via de carport. Het tweede type woning heeft een keuken naar de straatzijde. Dit type is terug te vinden op de loten 7, 8 en 9. Bij deze loten wordt de carport ook zo veel mogelijk aan de straatzijde geplaatst omwille van de oriëntatie. Bij lot 7 is de carport naar de straatzijde geplaatst om zo een grote zijtuin te creëren.

meer info; Matexi

(norm K40 – E50)